dimarts, 2 de febrer del 2010

Hòstia puta!

Mirava diumenge la gala de lliurament dels premis Grammy quan em vaig adonar que als Estats Units és impossible seguir amb atenció una actuació rapera. Per definició, els rapers usen un llenguatge clar i directe, diuen les coses pel seu nom, sense estalviar renecs. Per entendre’ns, allà a on es pot dir hòstia puta no diuen òndima. Als Estats Units, paradigma de les llibertats, això està censurat. La gala, en diferit per poder garbellar bé els renecs del llenguatge políticament correcte,va silenciar els renecs i allà a on el raper o qui sigui (perquè no només els rapers malparlen) deia hòstia puta es feia un silenci de la mateixa mida que l’hòstia puta, un silenci d’onze caràcters (amb espai). Com que els rapers reiteraven musicalment els renecs, hòstia puta, hòstia puta, hòstia puta, els silencis van acabar trinxant les cançons i deixant sense sentit l’espectacle.
Fora bo que es replantegessin la indecent tisorada o, si més no, que no convidin rapers a les properes gales. Costa d’entendre aquest fals puritanisme nord-americà, especialment si el comparem amb indecències marca de la casa (tortures, guerres...). Als Estats Units el gran Pepe Rubianes hagués estat un llarg silenci...

1 comentari:

  1. Els americans son tan contradictoris... Puritanisme, censura, doble moral. Suposo que l'enginy està a dir el que penses jugant amb les paraules. Com deia Raimon "el broquil s'està florint..."

    May be, may be!

    ResponElimina